Erica Wheeler:
Good Summer Rain

2008
CD
Blue Pie Music BP0400


Erica Wheeler är en singer/songwriter av det folkligare slaget från New Engand som i och med detta album är framme vid sitt femte studioalbum i karriären, men det var faktiskt hela 9 år sedan det förra kom i slutet på 90-talet. Bland hennes influenser finner vi prominent folk som Joan Baez och Cat Stevens, vilket också avspeglar sig i hennes musik. Den är lågmäld, stillsam och huvudsakligen akustisk med bara enstaka elektrifierade inslag, musik som i mycket påminner om samtida artister som Nanci Griffith och Shawn Colvin, eller varför inte Rosalie Deighton, som för övrigt åstadkom en av 2007 års bästa skivor med musik i precis samma anda som Wheelers.

Till sin hjälp på den här plattan har hon plockat in ett mycket skickligt och rutinerat gäng musiker som vet hur man snickrar ihop modern folkinfluerad singer/songwriter musik, som till exempel Jeff Berlin, Brad Hatfield och Crit Harmon (som också har producerat), en laguppställning som känns igen från Meg Hutchinson platta Come Up Full som också kom ut 2008 och som musikaliskt också är väldigt lik denna. Det är alltså ett samspel gäng det handlar om, vilket också hörs. Det finns över huvud taget inget att anmärka på det musikaliska framförandet som genomgående är av högsta klass.

Så, till pudelns kärna då, det vill säga låtarna, som samtliga utom en är skrivna av Wheeler själv (hon har fått lite hjälp av Crit Harmon i två av dem), och även dessa håller en hög nivå rakt igenom utan några egentliga dippar i kvalité. Det är som sagt lågmäld och stillsam musik som liksom smyger sig på lyssnaren och uppfordrar dennes uppmärksamhet utan att man egentligen tänker på det. Hennes lena och mjuka röst, klar och frisk som en orörd fjällbäck, för försiktigt fram texten utan några större åthävor, även här påminner hon mig en hel del om Shawn Colvin och dennes försiktigt lågmälda framförande.

Och visst visar det sig att också texterna håller god klass, hon har en hel del intressanta och tankeväckande historier att dela med sig av. Flera av låtarna tycks inspirerade av den mäktiga nordamerikanska naturen som majestätiskt breder ut sig mellan USA och Kanada, det är historier som berättar om dess storhet, dess förmåga att inspirera och läka skadade själar och sinnen. Det är vackra och stämningsfulla historier med stora poetiska kvalitéer, en grandios hyllning till den orörda naturen och dess helande krafter. Detta tema löper som en röd tråd genom majoriteten av låtarna, till exempel i titelspåret och Endless Pines, men även i ett par låtar, Apache Motel och Harold som uttrycker oro över de förändringar som civilisationens oundvikliga framfart för med sig.

Det är när hon håller sig till detta tema som hon verkligen känns angelägen och har något viktigt och tankeväckande att förmedla. Men det finns, naturligtvis, också ett par kärlekshistorier, som utforskar välkända teman som omfattar såväl nyvunnen (Lucky In Love) som förlorad kärlek (The First Sunset). Och även om dessa historier inte har något nytt att tillägga, så känns de ändå uppriktiga och berör lyssnaren eftersom de är intelligenta och mogna betraktelser av tillstånden som inte tar sin tillflykt till slitna och uttjatade klyschor.

Det här är utan tvekan ett riktigt bra album bestående av låtar som aldrig är av mindre än god kvalité, som framförs med en autentisk inlevelse och som känns angelägen och som ger anledning till en och annan eftertanke också. Men det är också en platta som drabbas av samma problematik som jag tycker ofta gör sig påmind i musik av denna typ, och det är att den i det långa loppet blir en smula slätstruken och enformig. Det finns ingen låt som bryter av mönstret eller som utmärker sig som exceptionell på något sätt, vare sig det gäller form eller kvalitet. Men det är också den enda vettiga kritik som jag har att komma med, och sett i förhållande till plattans goda kvalitéer så är det inte av någon större vikt. Om du gillar singer/songwriter av den lågmälda och folkliga typen så ska du definitivt ta och lyssna på detta album, för det råder ingen tvekan om att Erica Wheeler idag tillhör de främsta artisterna och låtskrivarna inom denna genre.

Roger Persson - 20090217